© wijkplatformburgwal

DE HAGEDIS IN OPENBARE VERKOOP

ARTIKEL HAARLEMS DAGBLAD

Haarlems sportcentrum De Hagedis in openbare verkoop
______________________________________________
Arthur de Mijttenaere
13/11/2018 om 17:29
______________________________________________

Sportcentrum De Hagedis aan de Hagestraat in Haarlem gaat via een makelaar in de verkoop. Het pand blijft een maatschappelijke bestemming houden, hoewel de eigenaar Combiwel die liever wil veranderen in een woonbestemming. Of de sportschool in de toekomst in het pand blijft, is onzeker.

De fitnessruimte in het fraaie pand in de Burgwalbuurt is vooral in gebruik bij buurtbewoners en mensen uit kwetsbare groepen. Het pand wordt tot 1 januari gehuurd door welzijnsorganisatie HaarlemEffect. Punt is echter dat eigenaar Combiwel, een welzijnsorganisatie uit Amsterdam, af wil van het onroerend goed buiten de hoofdstad. Daarom wil Combiwel het pand verkopen. Om een zo hoog mogelijke prijs te bedingen, heeft Combiwel aan de gemeente Haarlem gevraagd of het pand een woonbestemming zou kunnen krijgen.

In bezwaar
Dan wordt het pand immers veel meer waard. Een aannemer kan enkele appartementen in het gebouw realiseren en de prijzen voor appartementen in de Burgwalbuurt zijn hoog. De gemeente heeft dit verzoek om de bestemming te veranderen afgewezen, waartegen Combiwel in bezwaar is gegaan. De gemeente wees het verzoek om een bestemmingsverandering af, nadat de wijkraden uit de buurt lieten weten de fitnessruimte zeer op prijs te stellen. De laagdrempelige sportschool trekt veel mensen uit de buurt en omliggende wijken. ,,Ook in sociaal opzicht is De Hagedis van belang. Men ontmoet en spreekt andersdenkenden’’, zei Aart Meijles van de wijkraad Burgwal eerder in Haarlems Dagblad. Kandidaat om het sportcentrum over te nemen is Stadsherstel, een vastgoedbedrijf uit Amsterdam dat eveneens eigenaar is van het Rosenstock Huessyhuis aan de Hagestraat. Dit vastgoedbedrijf heeft veel sociale panden in het bezit.

Stadsherstel
Stadsherstel heeft ’de bereidheid het pand over te nemen en is daarover in gesprek met zowel de huurder, als de eigenaar’, aldus een woordvoerder. ,,Het idee is om de sportschool dan te behouden. Voor mensen die een beetje steun nodig hebben, en de buurtbewoners die er gebruik van maken.’’ Stadsherstel weet dat het pand via een makelaar op de markt komt. ,,Het is maar de vraag of Stadsherstel dan eigenaar wordt. Want als we de functie willen behouden met de lage huur dan zullen we waarschijnlijk niet de hoogste bieder zijn.’’