© wijkplatformburgwal

ZILVEREN DUKAAT ‘AMSTERDAMSE POORT’ 2024

De Koninklijke Nederlandse Munst slaat in opdracht van het ministerie van Financiën een Zilveren Dukaat die verschijnt als verzamelaarsmunt. De uitgifte met Amsterdamse Poort is onderdeel en de tweede uitgifte van de serie ‘Nederlandse stadspoorten en toegangswegen’.

Amsterdamse Poort: Rijksmonument in Haarlem
De indrukwekkende Amsterdamse Poort, inmiddels een rijksmonument, is te vinden in Haarlem. Deze poort, die dateert uit de veertiende eeuw, is de enige van twaalf middeleeuwse poorten in Haarlem die nog overeind staat. Deze poort werd gebruikt als doorgang richting Amsterdam. Doorgaans kwam men dan lopend binnen vier uur aan bij de Haarlemmerpoort in hartje Amsterdam.

De Amsterdamse Poort, ook wel de Spaarnwouderpoort genoemd, is de eerste Haarlemse poort die in een document wordt vermeld. Door historici zijn overblijfselen van oude stadsmuren te vinden aan de voet van de poort. Niemand minder dan Kenau Simonsdochter Hasselaer zou op deze muren bij de poort hebben gestaan tijdens de Spaanse aanval in de Tachtigjarige Oorlog. Daarnaast is opmerkelijk dat deze poort het beleg van Haarlem tijdens de oorlog zeer goed heeft doorstaan: er was geen noemenswaardige schade te ontdekken. De Amsterdamse Poort in Haarlem is vandaag de dag nog altijd indrukwekkend om te zien. Helaas is het interieur niet zichtbaar, omdat het voor publiek gesloten is. Wel is het nog altijd mogelijk om onder de poort door te lopen of fietsen.

De poort bestaat uit twee torens die de doorgang verdedigden. De torens zijn verbonden met een voorpoort, die lager in de gracht ligt en ook wordt omringt door twee ronde torens. Door de aanwezigheid van een Bourgondisch stadswapen en het wapen van Oostenrijk is te herleiden dat de voorpoort uit de vijftiende eeuw stamt.

Hertog Karel van Egmond
Waar in de vorige serie (Nederlandse kastelen) ridder Godard van Reede op de munt prijkte, is de eer nu aan Karel van Egmond (1467 – 1538), beter bekend als Karel van Gelre. Deze geharnaste man op de voorzijde van de munt was een belangrijke hertog van Gelre en Zutphen. Tijdens zijn bewind kreeg hij te maken met bedreigingen vanuit keizer Karel V. Ook was hij de laatste zelfstandige Feodale heerser in de Nederlanden. Tijdens de nieuwe serie staat Karel van Egmond op de Zilveren Dukaat.

Ontwerp
Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Amsterdamse Poort’ staat hertog Karel van Egmond, ook bekend als Karel van Gelre. Op het schild voor zijn linkerbeen staat het opschrift: MO.NO.ARG.REG.BELGII.HOL SEP’  ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII’ staat voor: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. HOL.SEP staat voor de provincie Noord-Holland.

De keerzijde van de uitgifte toont het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Ook vindt u op de keerzijde het munthuis- en muntmeesterteken. Op veler verzoek is de verpakking voor deze nieuwe serie aangepast. De Zilveren Dukaat zit in een kleinere verpakking die niet alleen veel minder ruimte inneemt, maar die ook eenvoudig door de brievenbus past.

Benieuwd naar de geschiedenis van de Zilveren Dukaten? Hier leest u meer!

Deze tekst is overgenomen van de site van de Koninklijke Nederlandse Munt https://www.knm.nl/zilveren-dukaat-amsterdamse-poort-2024/nl/product/14623/