Dit jaar is het 151 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Ook in Haarlem staan we hierbij stil. Op 1 juli vieren en herdenken we tijdens Keti Koti. Op en rond deze datum zijn er verschillende activiteiten waar u aan mee kunt doen.
De woorden ‘keti koti’ komen uit het Sranan Tongo (Surinaams) en betekenen ‘ketenen verbroken’. Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse feestdag op 1 juli om de afschaffing van de slavernij te vieren. Op deze dag staan we stil bij de gruwelijkheden van die tijd en vieren we de vrijheid.
Verschillende organisaties, zoals Schuur, Phil, het Frans Hals Museum en Stichting Keti Koti, organiseren op en rond deze datum activiteiten in onze stad. U kunt genieten van Caribische muziekoptredens, lezingen, rondleidingen door het Frans Hals Museum, workshops en meer. Meer informatie over deze activiteiten vindt u op de website van Koloniaal Haarlem(link is extern)
Vieren en herdenken.
Eva de Raadt, wethouder Diversiteit & Inclusie: “Het slavernijverleden werkt ook vandaag de dag nog door in onze samenleving. Door stil te staan bij Keti Koti en deze dag te vieren, staan we ook stil bij respect hebben voor elkaar. Ik ben heel blij dat we er in Haarlem steeds meer aandacht voor hebben. Samen vieren dat slavernij is afgeschaft, maar ook stilstaan bij hedendaagse vormen van uitbuiting.”
Haarlems koloniaal verleden.
Eind 2023 presenteerden we de uitkomsten van het onderzoek naar Haarlems koloniale verleden, een verleden dat lange tijd weinig aandacht kreeg. Het onderzoek laat zien dat Haarlem nauw verbonden is met het wereldsysteem dat Europa verrijkte en honderdduizenden mensen beroofde van hun identiteit en rechten.
Haarlem speelde op verschillende manieren een rol in het Nederlandse kolonialisme. Van aandeelhouders van slavenplantages tot mensen van kleur die hier in de Gouden Eeuw woonden. Ook veel van de prachtige buitenplaatsen in en rond Haarlem hebben koloniale verbanden.
Dit bericht is overgenomen uit de nieuwsbrief van de gemeente Haarlem dd 21-06-2024
Foto door Yoshina Davelaar