© wijkplatformburgwal

BOOMBAKKEN LHV

DE EERSTE STAP NAAR EEN GROENERE BURGWAL

Bijna een jaar geleden hebben wij (de Groengroep) een inventarisatie gedaan van de plantenbakken in de Burgwal. Dit leverde niet alleen een goed beeld op wat betreft het aantal bakken dat de buurt rijk is, maar ook de status van de bakken en dito groenvoorziening (of het ontbreken daarvan).

Het merendeel van de bakken is helaas verwaarloosd wat verschillende redenen heeft; het ontbreken van eigenaren (door verhuizing). Nieuwe bewoners die niet weten dat ze een bak kunnen te adopteren of dit niet willen of de planten/bomen zijn niet geschikt om te overleven in een bak of op een bepaalde locatie (zon- of schaduwkant).

Het doel van de Groengroep is om de komende jaren samen met de buurtbewoners te zorgen dat alle bakken in de buurt op de juiste plekken staan en dat ze er weer picobello uitzien. Dat wil zeggen: met juiste groene en bloeiende beplanting door het hele jaar heen.

Subsidie
Om dit doel te realiseren hebben wij subsidie aangevraagd – en gekregen! Heel goed nieuws dus. De eerste stap in het groenplan was het opknappen van de zeven bakken aan de LHV, omdat deze het hard nodig hadden en bovendien ook het entree van Haarlem vormen. De bomen in de bakken hadden het erg zwaar en hadden echt professionele zorg nodig om te overleven.

De eerste stap naar gezonde boombakken
Om nieuw leven in te boombakken te blazen was het zaak dit vakkundig aan te pakken. Op 8 november 2021 is een hoveniersbedrijf ingehuurd om dit te realiseren en hebben zij de bomen kunnen redden. Er zijn luchtpijpen in de aarde aangebracht, de bomen zijn vakkundig gesnoeid, opnieuw geplant op de goede hoogte, zodat er ruimte is voor de wortels en de verarmde aarde is verbeterd door de juiste bemesting, afgestemd op de beplanting en hoeveelheid aarde. De bakken hebben nu een prima basis voor een verdere beplanting voor de toekomst.

Naast het uitvoerende werk heeft het hoveniersbedrijf advies gegeven hoe we de grond in de bakken kunnen verbeteren en welke beplanting het beste aanslaat in combinatie met de huidige lindebomen die in deze bakken staan.

Ben jij nu ook geïnspireerd?
We zijn heel erg trots op deze start van de Burgwal boom/plantenbak-opknap-actie en we hopen dat het de rest van de boombakeigenaren in de Burgwal inspireert om ook hiermee aan de slag te gaan. Heb je een bak voor je deur die extra zorg nodig heeft en wil jij dat voor je rekening nemen? Vraag ons advies om je bak met de juiste planten te voorzien. Maar ook als je een geveltuin hebt of nog wilt aanleggen, helpen we je graag met het voorzien van de juiste informatie. Stuur gerust een mail voor meer info via onderstaande button: