© wijkplatformburgwal

DE 775E VERJAARDAG VAN HAARLEM

Op 23 november is de 775e verjaardag van Haarlem. Een dag om, in andere tijden, groots uit te pakken en te vieren met allerlei Haarlemse activiteiten en evenementen. In deze periode van aangescherpte coronamaatregelen zijn we genoodzaakt te kiezen voor een light-versie. Zo kunnen we toch dit mooie moment markeren en samen met de Haarlemmers beleven. We nodigen alle Haarlemmers uit om vanuit eigen huis, tuin of andere locatie op 23 november om 19.00 uur te toosten op de verjaardag van Haarlem. Dit doen we met een gezamenlijke Haarlem 775 Toost! Burgemeester Wienen; “Door de aangescherpte coronamaatregelen heeft de organisatie van Haarlem 775 een mooi alternatief programma samengesteld. Dit om een belangrijk historisch moment als de 775ste verjaardag van Haarlem samen te kunnen beleven. Een uitgebreide viering van de verjaardag van de stad is door de huidige omstandigheden helaas niet meer verantwoord. Om die reden wordt de Haarlem 775-campagne en een groot deel van de geplande activiteiten en evenementen doorgeschoven naar hopelijk het voorjaar van 2021. Ik hoop dat we met veel Haarlemmers op 23 november om 19.00 uur samen een toost uitbrengen op de verjaardag van de stad en dat we in het nieuwe jaar dit gepast kunnen vieren met alle mooie initiatieven en activiteiten”.

DE VOLGENDE ACTIVITEITEN GAAN WEL DOOR:

Gezichten van Haarlem
De komende periode worden verhalen en de verschillende gezichten van Haarlem in beeld gebracht en geëtaleerd via social media, de lokale media en een 4-delige tv serie van omroep NH Nieuws. De geschiedenis van 775 jaar Haarlem en de toekomst van de verhalen van inwoners en ondernemers die nu Haarlem maken zoals zij is, komen in de Gezichten van Haarlem samen.

De Haarlem vlag
Winkeliers in de binnenstad krijgen begin november een Haarlem vlag om de stad vanaf dat Persbericht 2/2 moment rood te kleuren. Dit is onderdeel van een groter etalageproject ‘Kunst in de etalage’ dat naar volgend jaar is verplaatst. Een lopende fotowedstrijd van de Haarlem vlag, waarbij
inwoners van de stad een foto van hun Haarlem vlag kunnen insturen, wordt verlengd.

Tentoonstelling Archeologisch Museum
Ook de tentoonstellingen van het Archeologisch Museum 6000 jaar Haarlem en De Eerste Eeuwen van Holland, gaan door. Net als het tentoonstellen van de eeuwenoude stadsrechten en topstukken in het NH Archief.

23 November, de verjaardag van de stad
Op de verjaardag zelf vinden een aantal gebeurtenissen plaats. De Vrienden van de Grote of St.-Bavokerk schenken een bijzonder lichtkunstwerk aan de jarige stad. Het kunstproject ‘Haarlem en ik’, bestaande uit zigzagboekjes van inwoners van de stad, wordt aangeboden aan de burgemeester. Filmschuur meldt dat op deze dag de première ‘Haarlem op Film’ van
Erik Willems gewoon op de programmering blijft staan.

De Haarlem Toost
Op 23 november roepen we heel Haarlem op om 19.00 uur samen met de burgemeester het glas te heffen vanuit huis. Voorafgaand is een toespraak van Jos Wienen en zal de kinderburgemeester de jeugdlintjes bekendmaken. Haarlem wordt tijdens het heffen van het glas muzikaal toegezongen. De Haarlem Toost is live te volgen op www.verjaardaghaarlem.nl en via een livestream op facebook.

Het bedrijf ‘We Got Your Bag’ biedt voor deze speciale gelegenheid verschillende 775 borreltassen aan met delicatessen van diverse Haarlemse ondernemers. Daarnaast is er nog een Special limited edition 775 jaar Haarlem bier, in een pakket van drie; één om zelf te drinken, één om cadeau te geven en één om te bewaren. Een bijzondere fles met speciaal ontworpen label, waarmee ook nog eens de Haarlemse horecaondernemers worden gesteund.