© wijkplatformburgwal

EEN EERBETOON AAN DE HAARLEMSE VERZETSMAN HARRY HABRAKEN

Eerbetoon aan Haarlemse verzetsman Harry Habraken

Op 15 april is in het voormalige Rosenstock-Huessy Huis (het voormalige St. Jacobs Godshuis) aan de Hagestraat een boek gepresenteerd over de verzetsman-drukker Habraken. Hij was van 1923 tot zijn dood in 1945 directeur van de drukkerij van het Godshuis aan de Antoniestraat.

Habraken werd drie weken voor de Bevrijding, op 15 april 1945, samen met negentien anderen door de Duitsers bij Sint Pancras gefusilleerd. Hij had illegaal drukwerk vervaardigd. De biografie Harry Habraken (1883-1945). Haarlemse drukker vermoord door de nazi’s laat zien wie Habraken was en welk aandeel hij had in het verzet.

Habraken was niet het type van de stoere verzetsman, eerder een wat onopvallende figuur. Maar toen het verzet hem om medewerking vroeg, deed hij dat, zonder veel woorden en in het besef dat dit hem zijn leven kon kosten.

Het boek is gebaseerd op uitvoerig archiefonderzoek en gesprekken met familieleden en andere betrokkenen. De schrijver, de Haarlemse historicus Jan de Roos, vertelt ook het bizarre verhaal over de man die Habraken heeft verradenen wie daarvan nog meer het slachtoffer werden.

Habraken had elf kinderen en zijn nagedachtenis wordt door de nazaten nog altijd in ere gehouden. Er waren zo’n vijftig familieleden bij de presentatie van het boek aanwezig.

Voorafgaand aan de boekpresentatie werd in Habrakens voormalige woonhuis aan de Antoniestraat 5 een glas-in-loodraam onthuld. Dit Habraken-herdenkingsraam kreeg in 1949 hier al een plek maar werd in 1972 naar elders overgebracht. Het bleef gelukkig in de familie. Na meer dan vijftig jaar is het raam weer in volle glorie terug.

Het boek Harry Habraken (1883-1945). Haarlemse drukker vermoord door de nazi’s telt 144 pagina’s en 90 afbeeldingen. ISBN 9789491936470. Het is verschenen bij Uitgeverij Loutje in Haarlem en voor € 22,50 verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandels.