Gemeente Haarlem, 11 april 2019
Het klimaat verandert. Ook in Haarlem merken we steeds meer van de gevolgen daarvan. De verwachting is dat we steeds vaker te maken krijgen met extreme regenbuien en dat wij ons tegelijkertijd moeten voorbereiden op lange periodes van aanhoudende hitte en droogte. Door slimme maatregelen te nemen kunnen we er samen voor zorgen dat de gevolgen voor de bewoners van de stad beperkt blijven. De gemeente zorgt voor de openbare ruimte. Maar u kunt zelf ook maatregelen nemen. Minder tegels en meer groen in de stad helpt om wateroverlast tegen te gaan. Daarnaast zorgt het groen voor een waterbuffer in droge periodes. Bomen zorgen voor verkoeling tegen hitte en een betere luchtkwaliteit. En planten en bloemen trekken vogels, vlinders, bijen, egels, en andere dieren aan.
Geveltuintje
Geveltuintjes zijn smalle groenstroken tegen de gevel, direct aan de straatkant. Ze zijn eenvoudig en goedkoop zelf aan te leggen. Haal een rij stoeptegels weg voor de gevel, meng de grond met tuinaarde en plant de plantjes. Er zijn wel een paar spelregels. Zo moet er genoeg ruimte over zijn voor wandelaars, scootmobielen en kinderwagens. Bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor onderhoud en instandhouding van de geveltuin. En het is verplicht om een opstaand randje aan te leggen van de tegels of klinkers die zijn weggehaald. Dit voorkomt dat het trottoir verzakt. Kies het liefst voor biologisch geteelde en inheemse planten. Daar hebben onze vogels en insecten het meeste aan. Lees meer op www.haarlem.nl/geveltuintjes.
Groen-in-de-stad-spreekuur
Op woensdagmiddag kun je in de Haarlemmer Kweektuin terecht bij het gratis groen-in-de-stad-spreekuur van NME Haarlem en Steenbreek023. Wil je weten hoe je je tuin het beste groen en duurzaam kunt inrichten en onderhouden? Stel je vraag aan hovenier Arjan de Pater of maak een afspraak via adepater@haarlem.nl. Kijk voor meer tips voor een groenere tuin op www.steenbreek023.nl.