© wijkplatformburgwal

verlopen – NK TEGELWIPPEN

HAARLEM GAAT DE STRIJD AAN MET LEIDEN BIJ HET NK TEGELWIPPEN

Dinsdag 30 maart is het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Tegelwippen van start gegaan. Ook de gemeente Haarlem doet als een van de veertig gemeenten in Nederland mee in de competitie: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? De gemeente Haarlem is hiervoor uitgedaagd door de gemeente Leiden. Wethouder Michel Rog (Beheer Openbare Ruimte): “Haarlem moet groener worden om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen en de biodiversiteit te vergroten. Maar dat kan de gemeente niet alleen. We vragen Haarlemmers om zoveel mogelijk tegels in hun tuin te vervangen door groen en bomen. Het zou geweldig zijn als Haarlemmers groener zijn dan Leidenaren! Ik heb mijn Leidse collega’s al gemeld dat wij die strijd willen winnen”. Wethouder Ashley North van de gemeente Leiden: “Haarlem en Leiden zijn vergelijkbare steden en helaas ook allebei vrij versteend. De Leienaars vergroenen al flink om onze stad nóg mooier te maken. Haarlem heeft Frans Hals, maar Leiden is de stad van Rembrandt, wij gaan de hele stad groen schilderen. Laten we er een mooie wedstrijd van maken!”

Klimaatadaptief en biodivers
Door de nu al opborrelende sportieve rivaliteit tussen wethouders in het hele land biedt deze competitie een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. Maar er is ook een hoger, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, worden onze steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers. “Haarlemmers kunnen hun resultaten zelf invullen en met een foto plaatsen op www.nktegelwippen. nl.”, aldus Michel Rog. ”Natuurlijk zie ik graag de filmpjes van tegelwippende Haarlemmers op social media verschijnen met @gemeenteHaarlem.”

Gouden Tegel en Publiekswipper
Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en er strijden ruim veertig gemeenten mee van 30 maart tot 30 september. Tijdens het NK worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. In heel het land wippen fanatieke wethouders de eerste tegel van hun gemeente – begeleid door een enthousiaste sportcommentator – om vervolgens bewoners op te roepen hetzelfde te doen. Tegels worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand en tellen mee voor de Nationale Tegelteller. Het NK is onderdeel van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: de Publiekswipper die begin oktober wordt uitgereikt. Voor meer informatie kijk op: www.haarlem.nl