© wijkplatformburgwal

verlopen – TIJDELIJK EXTRA OPVANG DAK- EN THUISLOZEN OP PASSAGIERSSCHIP

Vanaf 1 november zijn er extra opvangplaatsen voor dak- en thuislozen beschikbaar aan boord van een passagiersschip. Het schip krijgt een plek in Haarlem-Noord in het Spaarne ter hoogte van het terrein waar voorheen het bedrijf Sonneborn was gevestigd.

Iedere winter zijn er extra plaatsen beschikbaar in de bestaande opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen, zodat met slecht weer niemand buiten hoeft te blijven. Dit jaar kan in de bestaande voorzieningen het aantal opvangplaatsen niet worden verhoogd, omdat rekening gehouden moet worden met 1,5 meter afstand van elkaar ivm corona. De afgelopen maanden konden niet alle daklozen in de bestaande opvangvoorzieningen geplaatst worden.

De extra opvangplaatsen zijn beschikbaar tijdens de herfst- en winterperiode tot en met 15 maart 2021. Op het schip is plaats voor gemiddeld 35 personen en maximaal 50 personen. Mensen krijgen een eigen kamer waar ze dag en nacht kunnen zijn. Er zijn altijd begeleiders aan boord. Waar nodig wordt beveiliging ingezet om aan boord en in de directe omgeving overlastgevend gedrag tegen te gaan.

Geen besmettingen
Eerder organiseerde gemeente Haarlem extra opvang in de Beijneshal in het centrum van Haarlem. Dit bood dak- en thuislozen de mogelijkheid om binnen te blijven, wat de kans op besmetting verkleinde. De organisatie voor dak- en thuislozen, HVO-Querido, meldde eerder deze week dat er op dit moment onder de cliënten in Haarlem geen besmettingen van covid-19 bekend zijn. Mocht er de komende tijd onverhoopt toch sprake zijn van besmettingen, dan bieden de eenpersoons kamers op het passagierschip een goede mogelijkheid om mensen in quarantaine te plaatsen.

Het passagierschip dat nu gebruikt gaat worden voor de extra opvang, is beschikbaar omdat er in deze periode vanwege de coronamaatregelen geen reizen worden aangeboden.