© wijkplatformburgwal

WORKSHOPS INITIATIEVENSCHOOL VAN DE GEMEENTE HAARLEM

WORKSHOPS INITIATIEVENSCHOOL – voorjaar 2024 Workshop ‘Consuminderen’

Minder kopen en fijner leven, hoe doe je dat?
Deel, geef, leen, repareer, leen en koop minder.
Wat heb ik echt nodig? Keuzes maken en kopen kan écht anders.
We kopen, gebruiken en consumeren elke dag tal van producten. Kleding, eten, cadeautjes, noem maar op. De een heeft meer te besteden dan de ander, consumeren doen we allemaal. Dat consumeren heeft een negatieve invloed op de aarde, op ongelijkheid, op ons onderlinge contact.
Wat als je daar iets in wilt veranderen? Wat als je minder wilt kopen en beter voor het milieu wilt zorgen, hoe doe je dat? En wat vindt je omgeving daarvan? Zou je vaker willen delen of lenen, meer gebruik willen maken van wat er in de stad aan aanbod is? Hoe vind je dan je weg, wat is er eigenlijk allemaal? En wat heeft CO2 eigenlijk met onze spullen te maken?
In deze interactieve workshop gaan we aan de slag met 3 onderdelen:
1. We ontdekken samen waarom het nodig is om het anders te doen én hoe het wel kan;
2. We ontdekken wat er in onze stad allemaal mogelijk is en hoe we dat kunnen benutten en
3. We leren van elkaar en gaan aan de slag met onze eigen actie.

Aanmelden verplicht: initiatief@haarlem.nl
Data: dinsdag 21 mei van 15 – 17 uur & en maandag 27 mei van 19.30 – 21.30 uur. (als je interesse hebt maar niet kan op de genoemde data, geef het aan ons door, we hebben reserve opties).
Locatie: gemeente Haarlem – Zijlpoort – Gedempte Oude Gracht 2

————-

Workshop Creatief Denken

Ben je op zoek naar een verrassende manier om jouw wijkgenoten te voorzien van informatie? Of wil je meer dan ze alleen informeren? Wil je weten hoe ze ergens over denken? Of speelt er een ander vraagstuk of tof idee binnen het wijkplatform of je buurt waar je wel eens op een verfrissende manier naar zou willen kijken?

Alleen hoe doe je dat? Kom het ervaren op 26 juni 2024. Je wordt dan meegenomen in de wereld van interactieve en creatieve (denk)werkvormen. Daarmee wordt je eigen creatieve brein aan de slag gezet, om tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Wil je buiten de gebaande paden op zoek naar inspiratie en concrete ideeën? Schrijf je dan nu in! Er is plaats voor 16p.

Aanmelden verplicht: initiatief@haarlem.nl en meld hierbij je vraagstuk. Een creatieve vraag begint met: hoe kunnen we… of hoe zorgen we dat…
Datum: 26 juni van 14.30 uur – 17.00 uur
Locatie: gemeente Haarlem – Zijlpoort – Gedempte Oude Gracht 2

———–

Adviessessie met De Creatieve Muggen

Ben je een wijkraad, wijkplatform of initiatiefnemer? Boek dan een adviessessie bij de Creatieve Muggen en ontvang ervaren, creatieve meedenkkracht voor één of beide thema’s:
Thema 1:

Hoe krijg je buurtbewoners mee met jouw initiatief/idee?
Thema 2:
Je hebt een idee en hoe maak je daar een project(je) van?
Het platform De Creatieve Muggen bestaat sinds 2015 en is een collectief van 25 vrijwilligers dat zich met een brede mix van expertises gratis beschikbaar stelt om advies te geven aan burgers, stichtingen en bewonersinitiatieven. Zij denken creatief en praktisch mee bij de uitvoering van een plan om buurten en wijken in Haarlem mooier te maken. Bij een adviessessie zijn altijd minimaal 4 Creatieve Muggen betrokken.

Na aanmelding (initiatief@haarlem.nl) wordt in overleg een datum gepland. De adviessessies vinden plaats op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag in de avonduren, tussen 19.30 – 21.30 uur. Maximaal 10 deelnemers per sessie.

————————-

Workshop ‘Fondsenwerving: hoe kom je aan geld voor jouw initiatief?’

Als (bewoners)initiatief of (vrijwilligers)organisatie kun je soms wel wat hulp gebruiken om je dromen waar te maken. Tijdens deze workshop ontvang je informatie over hoe en waar je het beste op zoek kunt gaan naar financiële ondersteuning, in het bijzonder bij fondsen. De workshop bestaat uit twee delen. Voor de pauze leer je wat fondsenwerving is, welke manieren er zijn om aan geld te komen en welke daarvan het beste passen bij de eigen vereniging of organisatie. Daarnaast wordt besproken hoe een aanvraag kan worden ingediend bij een fonds en aan welke eisen zo’n aanvraag moet voldoen. Na de pauze is er gelegenheid om een vraagstuk van de eigen organisatie voor te leggen en met elkaar te bespreken. Ook kijken we naar alternatieve mogelijkheden om geld te werven. Na deze workshop weet je precies waar je moet zijn en hoe je moet handelen om de dromen van jouw organisatie waar te maken.

Deze workshop wordt gegeven door Willemijn van den Bos. Zij is fondsenwerver van de Stichting Vrienden van Nieuw Unicum in Zandvoort en zelfstandig fondsenwerver op het gebied van zorg, cultuur en welzijn. Daarnaast is Willemijn officemanager bij een vermogensfonds in Haarlem.

Aanmelden: Meld je hier aan. Hoe kom je aan geld? Fondsenwerving – VWC-BUUV Datum: dinsdag 4 juni van 19.00 – 21.30 uur
Locatie: Hart Haarlem (ruimte 01), Kleine Houtweg 18, 2012 CH Haarlem Doelgroep: Deze workshop is bedoeld voor vrijwilligers/medewerkers van (vrijwilligers)organisaties en (bewoners)initiatieven.

Deelname aan de workshop is gratis.